Adab Berkenderaan

Adab memandu: Sebelum memandu kenderaan hendaklah dipastikan kenderaan dalam keadaan yang memuaskan dan mulakan dengan keadaan yang tenang dan mulakan menaiki kenderaan dengan bacaan Bismillahirahmanirrahim.


Doa sebelum memandu
سبحان الذى سخرلنا هذا وما كنا له مقرنين وإنا الى ربنا لمنقلبون


(Subhanallazi sakkharalanaa haazaa wamakunnaa lahuu muqriniin wa innaa ilaa rabbinaa lamunqalibuunn)Dan boleh disambung dengan doa berikut :أَللهم متعنا بها
(Allahumma matta'naa bihaa)Adab Ketika Dalam Perjalanan Berkenderaan.

Dalam perjalanan hendaklah hati selalu mengigati Allah, mata dan telinga mestilah peka memerhati pengguna lain di jalanraya. Jangan sekali-kali mata melilau memandang ke kiri dan kekanan kerana ini boleh membahayakan pengguna jalan raya bahkan membahayakan kita sendiri, jika ada sesuatu melintas di hadapan, seperti binatang, kanak-kanak dan orang tua.

Jika memandu kereta, penunggang motorsikal dan pejalan kaki hendaklah diutamakan. memberi keutamaan kepada orang lain akan dibalas pahala yang banyak oleh Allah s.w.t.Gunakan Radio atau CD Player untuk memainkan bacaan-bacaan al-Qur'an dan bacaan Doa agar tidak melalaikan kita dari mengingati Allah.Penumpang yang lain boleh menggunakan masa yang ada dengan melakukan solat sunat musafir, iaitu dengan berwudhuk, diam di atas kenderaan, tak perlu mencari arah kiblat, bertakbiratul ihram solat sunat 2 rakaat, rukuk dengan menundukkan kepala, dan sujud dengan menundukkan kepala lebih rendah dari rukuk. begitulah sehingga akhir. Kemudian diulangi lagi sehingga sampai ke destinasi.Makruh hukumnya bagi penumpang yang tidur, melakukan perkara-perkara yang kurang menyenangkan, makan makanan yang berbau busuk, atau memakan makanan yang sukar dimakan oleh pemamndu, samada disebelah atau dibelakang pemandu tanpa terlebih dahulu meminta izin.

No comments: