Solat Dhuha

SOLAT SUNAT DHUHA : Solat sunat 2 rakaat (rakaat sebenar tidak ditentukan) yang dilakukan ketika matahari sedang naik. Ukuran naik matahari kira-kira melepasi pokok atau lebih kurang. Dalam taqwim islam ada dicatatkan waktunya dengan waktu Dhuha.

Lafaz niatnya:
Ertinya: "Sahaja aku solat sunat Dhuha dua rakaat kerana Allah taala”.Rakaat Pertama:Selepas fatihah rakaat pertama dibaca surah Asy-Syams.
Atu Surah Adh-Dhuha


Rakaat Kedua:

Selepas fatihah rakaat kedua dibaca surah al-Ikhlas. Atau surah adh-Dhuha.


Dan selepas salam bacalah doa: Mulakan doa dengan doa pembukaan :


Kemudian bacalah doa solat dhuha:
(Allaahumma innadh dhuhaa a dhuhaa uka, wal bahaa a bahaa uka, wal jamaala jamaaluka, wal quwwata quwwatuka, wal qudrata qudratuka, wal 'ismata 'ismatuka. Allaahummaa in kaana rizqi fis samaa'i fa anzilhu, wa 'in kaana fil ardhi fa akhrijhu, wa in kaana mu'assaran fa yassirhu, wa in kaana haraaman fa tohhirhu, wa in kaana ba'iidan fa qarribhu bi haqqi dhuhaa 'ika wa bahaa 'ika wa jamaalika wa quwwatika wa qudratika. Aatini maa ataita 'ibadakas soolihin)
Maksudnya:


"Ya Allah, bahwasanya waktu Dhuha itu adalah DhuhaMu, kemegahan dalah kemegahanMu, keindahan itu keindahanMu, kekuatan itu adalah kekuatanMu, kekuasaan itu adalah kekuasaanMu, dan perlindungan itu, perlindunganMu. Ya Allah, jika Rezekiku masih di langit, turunkanlah dan jika masih di dalam perut bumi, keluarkanlah, jika sukar untuk diperolehi, maka permudahkanlah, jika ia masih haram, maka halalkanlah (sucikanlah), dan jika rezeki itu berada jauh (dariku) maka dekatkanlah ia. Berkat waktu Dhuha, keagungan, keindahan, kekuatan dan kekuasaanMu, limpahkanlah kepadaku sepeerti yang telah Engkau limpahkan kepada hamba-hambaMu yang soleh".


Kemudia iringi dengan doa:


اللهم إقض حاجتي واتني ما اتيت عبادك الصالحين

(Allaahumma, iqdhii haajati wa aatini ma ataita 'ibadakas soolihin)

Dan Akhiri dengan doa Penutup.


No comments: