Solat Sunat Gerhana Matahari

Solat Gerhana Matahari : iaitu solat sunat yang dilakukan apabila berlakunya gerhana matahari. Samada ianya gerhana sedikit, separuh atau gerhana penuh, untuk beberapa saat atau beberapa ketika yang lama.

Gerhana matahari terjadi apabila matahari itu dihalang cahayanya oleh bulan. Oleh kerana itu tidak semua cahaya matahari akan dapat dilihat oleh penduduk bumi di bahagian matahari terbit.Waktu melakukan solat gerhana matahari ialah apabila berlakunya gerhana itu sehingga hilang sepenuhnya. Atau sehingga matahari nampak sempurna kembali.

Cara melakukannya

Cara pertama : solat dua rakaat sebagaimana solat-solat sunat biasa, boleh dilakukan secara perseorangan atau secara berjamaah. Yang afdhalnya dilakukan secara berjamaah.

Cara Kedua : Solat dua rakaat dengan empat kali rukuk, empat kali sujud, iaitu pada rakaat pertama, selepas membaca al-fatihah, rukuk dan iktidal kemudian disambung dengan membaca al-Fatihah sekali lagi, kemudian rukuk kali kedua dan iktidal lalu disambung dengan dua sujud untuk menyempurnakan rakaat pertama. Begitu halnya apabila melakukan rakaat kedua sehingga salam.

Dengan demikian, solat gerhana matahari itu semuanya ada 4 rukuk, 4 al-Fatihah, 4 sujud dan satu salam.

Bacaan al-Fatihah dan surah pada solat gerhana matahari tidah dinyaringkan dinyaringkan, ini brbeza dengan solat gerhana bulan dan disunatkan membaca surah-surah yang panjang.

Niat Solat Gerhana Matahari

No comments: