Doa Sai'e Pusingan Ketiga

"Allahu Akbar ! Allahu Akbar ! Allahu Akbar ! segala puji-pujian tertentu bagi Allah. Wahai Tuhan kami sempurnakanlah cahaya keimanan kami dan ampunkanlah dosa kami. Sesungguhnya Engkaulah yang Amat Berkuasa di atas sesuatu. Ya Allah, ya Tuhanku, aku memohon kepada engkau kebajikan dan kebaikan samada yang segera atau yang terlewat. Aku meminta keampunan bagi dosaku disamping memohon rahmat Engkau wahai Tuhan yang Maha Belas Kasihan. Wahai Tuhan ampunilah kami, rahmatilah kami, maafkanlah kami, kurniakanlah kami kemudahanMu dan ampunilah kami dari segala yang Engkau ketahui. Sesungguhnya Engkau mengetahui apa yang kami tidak ketahui dan Engkaulah yang Maha Mulia lagi Maha Pemurah. Ya Tuhan, tambahkanlah ilmu pengetahuanku, janganlah Engkau pesongkan hatiku selepas mendapat hidayah petunjukMu, berilah akan daku di sisiMu rahmat, sesungguhnya Engkau Tuhan Maha Pemberi Kurnia. Ya Allah, ya Tuhan!, berilah kesejahteraan pada pendengaranku dn penglihatanku. Tidak ada Tuhan yang disembah dengan sebenar-benarnya melainkan Engkau.
Ya Allah, ya Tuhan, aku berlindung denganMu daripada siksa kubur. Tidak ada Tuhan yang disembah dengan sebenar-benarnya melainkan Engkau. Maha Suci Engkau, sesungguhnya aku adalah golongan orang yang zalim.

Ya Allah, ya Tuhan!, aku berlindung denganMu dari kufur dan kemiskinan. Ya Allah, ya Tuhan, aku berlindung dengan keredhaanMu daripada kemurkaanMu, dengan keampunanMu daripada siksaanMu, aku berlindung denganMu daripad kemurkaanMu, tidak upaya aku menghitung segala pujian kepada Engkau sebagaimana Engku telah memuji diri Engkau, bagi Engkaulah segala pujian sehingga Engkau redhakan akan daku.

Sesungguhnya Sofa dan Marwah adalah sebahagian daripada syiar (lambang) agama Allah. Sesiapa yang menunaikan ibadah haji ke Baitullah atau mengerjakan umrah maka tidaklah salah ia bersaie (berjalan dengan berulang alik) di antara kedua-duanya dan sesiapa sukarela mengerjakan perkara-perkara kebajikan maka sesungguhnya Allah Maha Pemberi Balasan lagi Maha Mengetahui".

No comments: