Hukuman Hudud Ke Atas Perompak

Hukuman hudud ke atas perompak atau penyamun dapat dibahagikan kepada empat keadaan jika sabit kesalahan.

  1. Perompak yang hanya membunuh dan tidak mengambil harta rompakan maka harus dibunuh dan digantung.

  2. Perompak yang mengambil harta dan membunuh maka harus dibunuh dan digantung.

  3. Perompak yang mengambil harta dan tidak membunuh maka harus dipotong tangan dan kakinya secara bersilang (tangan kanan dan kaki kiri).

  4. Jika hanya menakut-nakut orang yang lalu lintas, tetapi tidak pula merompak atau membunuh, maka ditawan dan dibuang negeri.


Apabila perompak itu orang Islam, maka sesudah dibunuh harus dimandikan, dikafankan dan disolatkan. Sesudah itu disalibkan dipapan selama tiga hari jika tidak busuk atau reput. Ini adalah sebagai peringatan dan pengajaran kepada orang yang melihatnya. Hukuman ini adalah sebagaimana disebut di dalam al-Qur’an, firman Allah: Maksudnya:"Hanyasanya balasan orang-orang Yang memerangi Allah dan RasulNya serta melakukan bencana kerosakan di muka bumi ialah Dengan dibalas bunuh (kalau mereka membunuh sahaja Dengan tidak merampas), atau dipalang (kalau mereka membunuh dan merampas), atau dipotong tangan dan kaki mereka bersilang (kalau mereka merampas sahaja), atau dibuang negeri (kalau mereka hanya mengganggu ketenteraman umum). hukuman Yang demikian itu adalah suatu kehinaan di dunia bagi mereka, dan di akhirat kelak mereka beroleh azab seksa Yang amat besar. (al-Maidah : 33)

Kembali ke Tajuk Asal - HUKUM HUDUD

No comments: